در آشفته بازار تلفن همراه کشور، خرید کالای دست اول و اصلی همواره مهمترین دغدغه مشتریان بوده و خواهد بود. دیگر دوره خریدهای آسانی چون نوکیا 1100 گذشته است. امروز توجیه اقتصادیِ جا زدن گوشیهای دست دوم به جای نو، یا لوازم جانبی غیراصلی و فیک به جای اصلی و اورجینال در برخی برندهای گرانقیمت و ارزشمند، سودجویان و سوداگران این بازار پر منفعت را وسوسهی چنین اقدامی میکند. مطمئنترین راه برای دوری از این دامها، چیزی جز افزایش اطلاعات و دانش خود در رابطه با محصول مورد نظر نیست.
پس بهتر است یکبار برای همیشه به این پرسش پاسخ دهید که چگونه باید در هنگام خرید گوشی آیفون مراقب جیب خود باشید؟ در مقاله پیش رو به این مهم میپردازیم. نخست تعریف چند اصطلاح و مفهوم در رابطه با گوشی آیفون:
اصطلاحات رایج
آنلاک فکتوری (Factory Unlocked): گوشیهای آیفون (و برخی برندهای دیگر) به دو صورت لاک و آنلاک توسط اپل عرضه میشود. گوشیهای لاک تنها با سیم کارتی که درون گوشی از قبل قرار داده شده است قابل استفاده هستند و این کار تنها در کشورها و اپراتورهای طرف قرارداد اپل صورت میگیرد. اصطلاحاً این گوشیها روی یک سیم کارت لاک هستند. اگر چنانچه بخواهید گوشی شما با همه اپراتورهای موبایل، از جمله اپراتورهای موبایل ایرانی، سازگار باشد باید نسخه آنلاک شده آن را تهیه کنید. در نسخه آنلاک فکتوری، هیچ سیم کارتی درون آیفون وجود ندارد و به محض قرار دادن سیم کارت درون گوشی، سیگنال شبکه قابل دریافت و گوشی قابل استفاده است.
آنلاک به وسیله اپراتور (Operator Unlocked): اگر گوشی روی یک سیم کارت لاک باشد، با پرداخت هزینه و مابهالتفاوت قیمت خرید گوشی به اپراتور مربوطه میتوان آن را آنلاک و sim-free کرد تا با هر سیم کارتی کار کند. به این گوشیها اصطلاحاً «آنلاک شده به وسیله اپراتور» گفته میشود. البته از نظر مصرف کننده نهایی تفاوتی در گوشی آنلاک فکتوری و آنلاک بوسیله اپراتور دیده نمیشود و هر دو دارای یک کیفیت و یک مشخصات هستند.
گارانتی: اپل تغییراتی در تاریخ شروع گارانتی خود اعمال کرده است (کسب اطلاعات بیشتر در مورد گارانتی آیفون) مبنی بر اینکه زین پس تاریخ شروع گارانتی از روز خرید دستگاه محاسبه میگردد، نه از روز نخستین اکتیو شدن آن. بنابر این چنانکه در اطلاع از گارانتی آیفون توضیح دادیم، فقط کافیست پیش از باز کردن و اکتیو کردن آیفون سریال آن را چک کنید و پس از مشاهده اکتیو نبودن آیفون دیگر تردیدی درباره کارکرده بودن آن نخواهید داشت.
اپل آیدی (Apple ID): اپل آیدی یا شناسه اپل نوعی حساب کاربری ویژه کاربران محصولات شرکت اپل است. شرکت اپل برای حفظ حق نشر آثاری که برای سیستمهای عامل و پلتفرمهای اپل عرضه میشود آنها را برچسبگذاری میکند که هر شخص تنها بتواند با مشخصات خود آن را نصب کند. بدین معنی که هر کاربر٬ برای استفاده از آثار مختلف در دستگاه اپل خود٬ میبایست یک Apple ID ثبت کرده و از آن استفاده نماید. (منبع : ویکیپدیا)
شماره کارت مداری بینالمللی یا ICC ID: هر سیم کارت شناسهای منحصر بفرد دارد که طبق استاندارد خاصی تعیین میشود. این شناسه همان ICCID است. در گوشیهای لاک، به دلیل منحصر بودن استفاده گوشی به همان سیم کارت خاص، ICCID در پشت جعبه گوشی هک شده است. داشتن شناسه ICC ID در پشت جعبه گوشی آیفون به معنی آنلاک فکتوری نبودن یا سیم لاک بودن آن است که البته برای فروش قبلاً توسط اپراتور آنلاک شده و تفاوتی در مشخصات و کیفیت آن وجود ندارد.
پارت نامبر (Part Number) پارت نامبر شناسهای در پشت جعبه آیفون است که مشخص کننده کشور عرضه کننده آن دستگاه میباشد. برای مثال پارت نامبر LL/A مشخص کننده اینست که آیفون مورد نظر در کشور امریکا عرضه شده است یا پارت نامبر AE مربوط به کشور امارات متحده عربی میباشد. تفاوت گوشیهای متعلق به پارت نامبرهای مختلف در اندازه جعبه است که خود ناشی از تفاوت در اندازه و شکل شارژر آنهاست. برای کشورهای مختلف شارژرهایی سازگار با پریز برق رایج آنها عرضه میشود. تفاوت دیگر در دفترچه راهنما است که به زبان کشور هدف نوشته شده است. ولی یک فرق مهم در پارت نامبر کشور امارات وجود دارد و آن اینکه آی دیوایسهای کشور امارات فاقد FaceTime هستند.
مراقبتهای پیش از باز کردن جعبه
زمانیکه جعبه گوشی آیفون به دست شما میرسد میتوانید با چک کردن چند نکته ساده زیر از پشیمانیهای بعدی پیشگیری کنید. در واقع پیش از باز کردن جعبه میتوانید از اصالت محصول اطمینان حاصل کنید:
- 1- به امضای اپل دقت کنید: امضای اپل عبارتی است که در همه محصولات اپل وجود دارد. در دیوایسهای اپلی تولید شده در کشور چین، از جمله آی دیوایسها این عبارت بصورت Designed by Apple in California Assembled in China ظاهر میشود. برخی لوازم جانبی مانند کابلهای اصلی ممکن است در کشور ویتنام تولید شده باشند و بنابر این انتهای عبارت فوق به جای China کلمه Vietnam درج میشود. این عبارت در پشت جعبه همه آی دیوایسها و نیز روی همه لوازم جانبی آن از قبیل ایرپاد، شارژر، کابل و خود گوشی وجود دارد. در موارد غیر اصلی اغلب با حروف در این جمله بازی میشود. مثلا به جای California نوشته میشود Califormia یا Californial. البته این روش صد در صدی و یقینی برای اطمینان از اصالت محصول نیست و بهتر است همراه سایر موارد دیده شود چرا که دیده شده است جنس تقلبی امضای اصلی اپل را داراست. بنابر این باید گفت با دیدن امضای تقلبی میتوان به تقلبی بودن محصول پی برد ولی با دیدن امضای اصلی نمیتوان به اصالت آن یقین پیدا کرد.